Kapcsolat
Galéria
Versenyeredmények
Versenynaptár
Csapat
Szinkronúszás
Hírek
Kezdőlap

Legyél te is
sellőlányHámori Zsuzsa
Marschalkó Petra
Sydney 2000


Üzenőfal

Videók

Szinkronúszás
A szinkronúszás története

A mai sportág előfutára Esther-Williams hollywoodi színésznő volt, akinek filmjeiben látható Vizi revük új színfoltot jelentettek az amerikai musicalek világában. A szinkronúszás lassan elindult a sportággá válás útján, de a végleges elismertségre még várni kellett. 1907-ben azonban – amikor a szinkronúszást már egyértelműen női sportként jegyezték – ez a pillanat is bekövetkezett. A feltűnően csinos, ausztrál Anette Kellerman a New York-i Hippodrome-ban olyan előadással lepte meg a nézőket, melynek messze földön híre ment.

Nem csoda, hogy a szinkronúszás először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg, ahol népszerűsége azóta is töretlen.

A szinkronúszás hamarosan meghódította Európát és a Távol-Keletet. Elsőként 1984-ben Los Angelesben avattak olimpiai bajnokot ebben a sportágban. Az Európa-bajnoki dobogót kezdetben az angolok uralták, 1995 óta az oroszok kerültek az élmezőnybe, de sikeres szinkronúszó gárdája van többek között a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak, és a görögöknek is.

Magyarországon 1992-ben alakult meg a sportági szakszövetség. A magyar versenyzők 1993 óta vesznek részt az Európa-bajnokságokon és 1994 óta a Világbajnokságokon. Bár a sportág hazánkban csupán egy évtizedes múltra tekint vissza, a magyar válogatott 2000-ben sikeresen kvalifikálta magát a sydney-i Olimpiára a világ legjobb 24 duója közé.